De initiatiefnemers van de petitie om de straat bij de Russische ambassade in Den Haag te hernoemen naar Aleksej Navalny gaan opnieuw in gesprek met de gemeente Den Haag over hun voorstel.
De gemeente wees het verzoek eerder af, onder meer omdat er geen noodzaak toe is en omdat het in Den Haag de regel is dat iemand meer dan tien jaar overleden moet zijn voordat een straat naar die persoon kan worden vernoemd. Ook benadrukte de gemeente de financiële en administratieve gevolgen die een naamsverandering heeft voor alle andere pandeigenaren in de straat.
De petitie, die door meer dan 85.000 mensen werd ondertekend, werd opgestart door Lissa Hollmann. Zij en enkele andere initiatiefnemers hebben op woensdag 5 februari een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, waaronder wethouder Robert Barker, die verantwoordelijk is voor het straatnamenbeleid. "De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd bijna een jaar geleden vermoord in een Russische gevangenis. De hernoeming van een straat zou een krachtige boodschap van solidariteit met de Russische democratische beweging uitzenden", zegt Hollmann. Zij wijst erop dat dergelijke voorstellen in andere Europese steden wel werden ingewilligd. Zo is er in Lissabon een stenen gedenkteken ter ere van Navalny en in de Franse stad Villeneuve-Loubet is een plein naar hem vernoemd.
Hollmann is blij dat de gemeente Den Haag heeft ingestemd met een nieuwe bijeenkomst om de kwestie verder te bespreken. "Dit toont de bereidheid om in dialoog te blijven over deze belangrijke symbolische actie en het bredere belang hiervan voor de Europese solidariteit met Russische democratische krachten."
Tekst gaat door onder foto.
Archieffoto. Bewerking: Dagblad 070.
Hart voor Den Haag
Begin 2022, toen Navalny nog in leven was en kort voordat Rusland het buurland Oekraïne zou binnenvallen, werd een verzoek om de straat bij de Russische ambassade naar Navalny te vernoemen al een keer afgewezen. Gemeenteraadslid Richard de Mos van Hart voor Den Haag had de aanvraag toen gedaan, die vervolgens met soortgelijke argumenten als vorig jaar werd geweigerd door het college van burgemeester en wethouders.
Russisch oppositieleider, advocaat en anti-corruptie-activist Navalny kwam op 16 februari 2024 om het leven in een Siberisch strafkamp. De omstandigheden van zijn overlijden zijn nooit opgehelderd.